100% Nöjd kundgaranti | 4,7/5 på över 300 recensioner | Över 7000 nöjda kunder i Norden!

Är håravfall orsakat av hypotyreos reversibelt?


Är håravfall orsakat av hypotyreos reversibelt?

Orsakar hypotyreos håravfall? Ja, hypotyreos och håravfall är mycket relaterade. Detta är en sjukdom som faktiskt orsakar håravfall, inte bara i hårbotten, utan också i andra delar av kroppen; och många som är intresserade av att få någon form av hårbehandling, är det för att de lider av hypotyreos.

Men vad är relationen mellan en förändring i sköldkörtelhormonnivåer och hårproblem? Och viktigast av allt, kommer mitt hår att växa tillbaka efter att ha drabbats av hypotyreos? Vilka behandlingar finns tillgängliga? I de följande raderna pratar vi i detalj om allt relaterat till sköldkörtelproblem och håravfall...

Sköldkörtelsjukdom och håravfall: vad är relationen?

Hypotyreos är en metabolisk sjukdom som gör att sköldkörteln inte producerar tillräckligt med sköldkörtelhormon, vilket ansvarar för att reglera flera metaboliska kroppsfunktioner, inklusive hjärtfrekvens, menstruation, minne, muskelstyrka, kroppsvikt... och även hårcykler. Sköldkörtelhormonnivåerna bestämmer varaktigheten av hårcykler, och därmed när hårsäckarna kommer att falla ut och växa tillbaka... och det är därför hypotyreos orsakar håravfall.

Till skillnad från hypertyreos, vad som händer i hypotyreos är att produktionen av sköldkörtelhormon inte är tillräcklig; detta orsakar en ökning av den telogena fasen (även kallad vilofas) i håret, och en försening i den anagena fasen (tillväxtfas), så håravfallet är kontinuerligt och blir kroniskt; dessutom finns det också en relation mellan hypotyreos och håravfall, och håret blir mer ömtåligt, grovt och torrt.

Detta håravfall kan bli ganska viktigt, och framträder diffust - både i huvudet och i andra delar av kroppen - eller i form av små skalliga fläckar (orsakar alopecia areata); det är dock viktigt att understryka att alla människor inte drabbas lika och att vissa patienter kan lida av stora håravfallsproblem, medan andra bara lider av små eller till och med inga. Hur som helst, de flesta personer med sköldkörtelproblem lider av någon typ av hårproblem.

Är bara håravfall ett tecken på hypotyreos? Nej, det finns många andra symtom som kan hjälpa oss att upptäcka ett sköldkörtelproblem, till exempel följande:

  • förändringar i sömnmönster
  • plötsliga förändringar i vikt och kroppstemperatur
  • överdriven torrhet i hår och hud
  • värk eller svaghet i muskler
  • förändringar i menstruationscykeln hos kvinnor
  • förändringar i humör

 

Är håravfall orsakat av hypotyreos reversibelt?   

Innan man oroar sig för hur man stoppar håravfall till följd av hypotyreos, är det viktigaste att ta hand om vår hälsa och styra alla hypotyreossjukdomar genom en medicinsk behandling som föreskrivs av en specialist, till exempel en endokrinolog. När hormonnivåerna blir normala kommer håret gradvis att återhämta sig till sitt vanliga utseende, nya hårsäckar börjar växa, och de kommer att falla ut mindre.

Hur lång tid tar det för håret att växa tillbaka efter en sköldkörtelbehandling? Denna process kan ta 4-5 månader och under denna period kan håret ändras i både färg och konsistens. Men, kan håravfall från hypotyreos omvändas? Detta är en viktig fråga: vi måste komma ihåg att hår som tappats på grund av hypotyreos inte alltid kan återhämtas. Det beror på varje patients hormonella störningsnivåer, och på skador orsakade på hans eller hennes hårsäckar. Under tiden är det en bra lösning att använda hårfiber.